Γ. Πατούλης : Δεν είναι το αυτονόητο, λαϊκισμός

Με αφορμή κακόβουλες αναφορές και υποτιμητικά σχόλια στην άποψη που διατυπώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για την ανάγκη άμεσης δημιουργίας 2000 ΜΕΘ προκειμένου να δοθεί με αποτελεσματικό τρόπο η μάχη κατά του κορωνοϊού, θα θέλαμε καλόπιστα να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την ανάγκη να ανοίξουν  2.000 κρεβάτια ΜΕΘ διατυπώθηκε μετά από εισήγηση ομάδας κορυφαίων επιστημόνων που συγκρότησε ο ΙΣΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφανο Φούσα τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Η επιστημονική ομάδα έθεσε υπόψη του ΙΣΑ ένα σχέδιο που καθιστά εφικτό το στόχο που ετέθη καθώς δίνει έμφαση στην αναδιοργάνωση και στην καλή αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών.
Εξάλλου η πρόταση αυτή δεν είναι σημερινή, αλλά διατυπώνεται εδώ και χρόνια, προς όλες τις κυβερνήσεις. Προφανώς δεν παρακολουθούσαν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του ΙΣΑ να ανοίξουν οι κλειστές ΜΕΘ και να δημιουργηθούν νέες, τουλάχιστον 1.000, σε όλη τη χώρα, για να μην χάνονται άδικα ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, είτε από τα τροχαία, είτε από τη γρίπη Η1Ν1, είτε από οτιδήποτε άλλο.
Δεν είναι τωρινή λοιπόν η αγωνία μας. Έρχεται από το χθες και θα επαναλαμβάνεται διαρκώς και στο μέλλον, αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τομέα. Αυτό που ζητάμε είναι μια απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού της χώρας μας.
Δύο χιλιάδες είναι ο αριθμός των ΜΕΘ που θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν ο αριθμός αυτός. Αντίθετα θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, είτε τη δική σας φωνή με τη δική μας προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πράξη. Όσο το δυνατόν συντομότερα.
Το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν διαθέτουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ κι αγωνιούμε για το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας μας δεν είναι ευθύνη ασφαλώς ούτε του Ι.Σ.Α., ούτε της σημερινής κυβέρνησης. Δείτε όμως πόσο λίγα θύματα σε σχέση με τα κρούσματα έχουν από τον κορωνοιό χώρες που διαθέτουν επαρκή αριθμό ΜΕΘ, όπως η Γερμανία. Και πόσα χώρες με ελλείψεις σε ΜΕΘ, όπως η Ιταλία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να διαφωνούμε για τα αυτονόητα. Ούτε να βαφτίζουμε το αυτονόητο, λαϊκισμό.

Δεύτερον, ως επιστήμονες ιατροί επισημαίνουμε ότι ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ οι αναπνευστήρες, για να λειτουργήσει μια ΜΕΘ. Κι όλο τον προϋπολογισμό της να διέθετε η Περιφέρεια Αττικής για την αγορά αναπνευστήρων, ακόμη κι αν είχαμε καταφέρει να αγοράσουμε ότι διαθέσιμο υπήρχε στην αγορά, αυτό και πάλι δεν θα αρκούσε για να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ.
Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι να υπάρχει ταυτόχρονα και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να προσλάβει έστω και την ύστατη στιγμή, 2.000 ιατρούς και νοσηλευτές.
Το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό το είχαμε, αλλά το αφήσαμε να φύγει στα χρόνια της κρίσης, για να προσφέρει σήμερα τις πολύτιμες γνώσεις και υπηρεσίες του σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, που έχει καταφέρει επειδή έχει ΜΕΘ και ιατρούς, να έχει πολύ χαμηλά ποσοστά θνητότητας, παρά τον υψηλό αριθμό περιστατικών κορωνοϊού. Ας αποδεχθούμε λοιπόν άλλο ένα αυτονόητο, ότι για την έλλειψη προσωπικού κι εξοπλισμού στο ΕΣΥ δεν ευθύνεται ούτε ο Ι.Σ.Α., ούτε  η Περιφέρεια Αττικής, ούτε καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας, αλλά το Κεντρικό Κράτος. Διαχρονικά κι όχι τους τελευταίους δέκα μήνες.

Τρίτον, θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι ότι υποχρέωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που αποτελεί θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας, είναι να προτείνει στην εκάστοτε κυβέρνηση τις θέσεις και τις απόψεις του πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της υγείας στην Πατρίδα μας.
Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν όλες οι ανακοινώσεις, ιδιαίτερα οι ανακοινώσεις αυτήν την περίοδο, που στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια νέα κυβέρνηση κι ένας Πρωθυπουργός, που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πολύ καλά την ανάγκη να αναβαθμιστεί σε προσωπικό, μέσα κι εξοπλισμό το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ενόχλησε τόσο η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δεν ενόχλησε καθόλου η χθεσινή κοινή ανακοίνωση 16 Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα; Οι απόψεις του Ι.Σ.Α. είναι λαϊκισμός κι ενοχλούν κι όχι όλων των επιστημονικών συλλόγων της χώρας;

Τέταρτον, η Περιφέρεια Αττικής, αν και δεν είναι αρμοδιότητά της, χρηματοδοτεί με δικούς της πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την αγορά κι ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής με πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό. Όπως το ίδιο κάνει και με τον εξοπλισμό μεταξύ άλλων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν είναι σωστό λοιπόν να μιλάνε κάποιοι για «πασχαλινά αρκουδάκια» σε μια Περιφέρεια που αποδεικνύει με πράξεις ότι είναι σύμμαχος κι αρωγός του Κεντρικού Κράτους, γιατί αυτό υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών. Και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο και στο μέλλον.
Σε αυτήν την υγειονομική κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού.
Οι Έλληνες ενωμένοι θα νικήσουμε και μακάρι η δυσχερής αυτή συγκυρία, να αποτελέσει αφορμή για να πάρουμε όταν περάσει η κρίση τις σωστές αποφάσεις, για να «θωρακίσουμε» το σύστημα υγείας της Πατρίδας μας.
Για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που έχει.
Και να μάθουμε επιτέλους να μην μας ενοχλούν οι αλήθειες, βαφτίζοντας τες λαϊκισμό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή