Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συζήτησε εκτενώς το θέμα κατά τις συνεδριάσεις του της 9.4.2020 και 15.4.2020.
Έλαβε υπ΄ όψιν του τις διατάξεις των άρθρων δεκάτου ογδόου (Ρυθμίσεις για τη διαδικασία έκδοσης άυλων συνταγών) και δεκάτου ενάτου (Παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με κορωνοϊό COVID-19 μέσω ψηφιακών υποδομών) της Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.» [ΦΕΚ Α 84/13.4.2020].
Αναγνωρίζει ότι για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αποσυμφόρησης των δημοσίων δομών, αλλά και παρακολούθησης των ασθενών από τον θεράποντα ιατρό τους, ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να μετακινηθούν γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορούν να χρησιμοποιούνται ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, ιδίως με σκοπό την άυλη συνταγογράφηση στους χρονίως πάσχοντες.
Μελέτησε ειδικότερα τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του πρωτοποριακού συστήματος mhealth.gr που θέτει στη διάθεση των πολιτών, αλλά και των ιατρών.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεϊατρικής που επιτρέπει την επικοινωνία του ασθενή με τον ιατρό του, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων όσο και η παρακολούθηση των ασθενών που παραμένουν στο σπίτι, αλλά και η άυλη συνταγογράφη μέσω της e-syntagografisis.gr της ΗΔΙΚΑ από πιστοποιημένους ιατρούς, επ΄ αμοιβή.
Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που παρέχει λύσης με γνώμονα την ασφάλεια έναντι του ιού.
Για το θέμα αυτό και ειδικότερα για την ευθύνη του ιατρού σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της δεοντολογίας, παραπέμπουμε στην από 11.4.2020 ανακοίνωση. (πατήστε εδώ)
Το Γραφείο Τύπου του Ι.Σ.Α.