Γ.Πατούλης: «Τα ιατρεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση των κρουσμάτων και να αποτραπούν οι επιπλοκές καθώς και η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση»

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την ανάγκη να υποστηριχθούν για να επιβιώσουν οι ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να ενταχθούν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, για την παρακολούθηση του ασθενών που παραμένοντας στο σπίτι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές. Εξάλλου η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς να έχουν καθημερινή επαφή με το θεράποντα ιατρό τους.
Αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας να παραμείνουν ανοιχτά τα ιδιωτικά ιατρεία, αφενός για την κάλυψη των ασθενών με
Covid-19 και αφετέρου για συνεχιστεί και η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για να μη καταλήξουν ως επιπλοκές στα δημόσια νοσοκομεία και επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να στηρίξει τα ιατρεία, πολυϊατρεία και εργαστήρια που όσο περνάει ο καιρός αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας με άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης και προστασίας και όχι μακροχρόνια και αποσπασματικά όπως το πρόσφατο μέτρο των 600 ευρώ, το οποίο όπως φαίνεται θα αποδοθεί μετά από χρόνια.
Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι η μείωση κατά το ήμισυ του μισθώματος των επαγγελματικών χώρων για τους επόμενους μήνες. Ο ΙΣΑ έχει ήδη αποστείλει τα μέτρα οικονομικής στήριξης των γιατρών στα οποία εμμένει.
Τονίζουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατί η κατάρρευσή τους θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αναχαίτιση της επιδημίας και στην ασφάλεια των ασθενών που πάσχουν από άλλες παθήσεις.
Παράλληλα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να διασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κάτι στο οποίο συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ έχοντας ήδη αποστείλει 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια, σε 1500 ιατρεία της Αθήνας. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
« Πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, για να συγκροτηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Η επιδημία δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να υπάρχουν και οι άλλες παθήσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελεί τον κυματοθραύστη για να μην καταλήξουν όλα αυτά τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Με αυτό το τρόπο θα βοηθήσουμε και τους συναδέλφους μας στα δημόσια νοσοκομεία που δεν πρέπει να επιβαρύνονται με τα χρόνια περιστατικά για να δώσουν τη μεγάλη μάχη ενάντια στην επιδημία.
Πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα σύστημα τηλεϊατρικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση και την επαφή με το θεράποντα ιατρό που πρέπει όλοι οι ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους. Ήδη βλέπουμε σοβαρές επιπλοκές και θανάτους σε ασθενείς που παρέμειναν σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Τα ιατρεία επιβάλλεται να μείνουν ανοιχτά για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε με όλες τις δυνάμεις δίπλα στα μέλη μας που αγωνίζονται με αυταπάρνηση
»

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή