Παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Λυκουρένζτου και του Γενικού Γραμματέα του ΥΥΚΑ, κου Αντώνη Δημόπουλου, του Διευθ.Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ κου Βλάσση Σφυροέρα και πολλών εκπροσώπων του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το συνέδριο «Pharma and Health Conference 2012».
Στα πλαίσια του συνεδρίου, έλαβε χώρα panel συζήτησης με θέμα «Η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας σε καθεστώς οικονομικής κρίσης και ύφεσης», στο οποίο κατέδειξαν οι εκπρόσωποι των Φορέων τις συνέπειες της τραγικής μείωσης των δαπανών υγείας στο 43% την τελευταία διετία και τα αδιέξοδα που προκύπτουν από την οριζόντια περικοπή στο χώρο της Υγείας.
Στη συζήτηση του panel συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Αντιπρόεδορς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Αιμίλιος Νεγκής.
Κοινή ομολογία των ομιλητών υπήρξε η αναγκαιότητα του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ Ελληνικής πολιτείας και των ιατρικών, φαρμακευτικών και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φορέων. Ξεκάθαρο μήνυμα από όλους τους εκπροσώπους των φορέων ήταν ότι η έγκαιρη αποπληρωμή γιατρών, φαρμακοποιών αλλά και φαρμακοβιομηχανιών με συνέχεια και συνέπεια αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας κατόπιν κοινοτικών οδηγιών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στο χώρο της Υγείας κρίνεται απαραίτητη η εξασφάλιση της κατάλληλης χρηματορροής για την ισότιμη προσβασιμότητα όλων των πολιτών στον πρωτοβάθμιο υγειονομικό χώρο. «Υγεία χωρίς γιατρούς δε γίνεται. Οι δαπάνες της Υγείας είναι ανελαστικές όσων αφορά την απαραίτητη προσβασιμότητα σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Διατρέχουμε πλέον τον κίνδυνο η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε ανθρωπιστική και η ανθρωπιστική σε κοινωνική έκρηξη τόσο των λειτουργών υγείας όσο και των ίδιων των ασθενών. Είμαστε υπερ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν αυτή λειτουργεί απρόσκοπτα, ώστε να μην υποφέρουν γιατροί και ασθενείς. Όμως, η Πολιτεία, σε μια χώρα με τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές πανευρωπαϊκά, οφείλει να επαναπροσδιορίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων. Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ζητήσαμε από κοινού συλλογικές συμβάσεις με έλεγχο και κανόνες που θα τεθούν από την κεντρική εξουσία και θα εποπτεύονται από τους ιατρικούς συλλόγους. Είναι πλέον προφανές ότι, αν οι λειτουργοί υγείας δεν αποπληρωθούν άμεσα για τις οφειλές του παρελθόντος, θα υπάρξουν αθρόες αποχωρήσεις από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας και την ποιότητα ζωής των πολιτών με το βέλτιστο τρόπο που μπορούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Αν θέλουμε πράγματι να πετύχουμε τον εξορθολογισμό στο χώρο της υγείας, θα πρέπει να δώσουμε το απαιτούμενο βάρος σε μια εθνική πολιτική πρόληψης που θα διασφαλίζει τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών.» ήταν τα σημαντικότερα θέματα που έθιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα τεράστια προβλήματα που εντείνονται κάθε μέρα και περισσότερο από τις καθυστερήσεις των πληρωμών σε κλινικές, γιατρούς και φαρμακοποιούς καθώς όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων συνέτειναν σε μία κοινή συνισταμένη, ότι οι αντοχές και οι ανοχές όλων έχουν φτάσει στα όριά τους.
Άμεση προτεραιότητα κρίθηκε η θεσμοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής που θα εξασφαλίσει το αγαθό της υγείας και της ζωής σε κάθε πολίτη σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, σε όσο δύσκολη οικονομική κατάσταση και αν ζει.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
|