Προς
Τους Υγειονομικούς Συντάκτες
Αθήνα, 16-11-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη στην 1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας
Στην 1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχε προλογίζοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, καθώς και ως ομιλητής στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα:«Τα νέα δεδομένα στο χώρο της Υγείας για το γενικό χειρουργό: οι αλλαγές».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κ. Αριστομένη Σιγκελάκη, του Προέδρου του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Μ. Παπασταματίου, λειτουργών από το χώρο της υγείας, του εκπροσώπου των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κ.τ.λ.) κ. Ι. Σαριβουγιούκα και της Ένωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Γ. Βελιώτη, συνεχάρη την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία για την πρωτοβουλία της αυτή, καθώς πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον του Έλληνα γιατρού, αλλά και του χώρου της υγείας στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο του χειρουργού, σημείωσε ότι «οι εδώ και χρόνια επικρατούσες συνθήκες στο χώρο της Υγείας έχουν οδηγήσει σε απαξίωση του ρόλο του και σε δυσπιστία του ασθενούς απέναντι στο χειρουργό.
Και το μέλλον – πρόσθεσε- προμηνύεται ακόμα δυσμενέστερο, όπως προβλέπει ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Υπηρεσιών Υγείας.
Ο Έλληνας γιατρός έχει ηθικό χρέος να ορθώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Να διεκδικήσει και να κερδίσει τη θέση που του αρμόζει. Οφείλει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένα δίκαιο και αξιοπρεπές σύστημα Υγείας για τον ίδιο και τον Έλληνα ασφαλισμένο.»
Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του στο στρογγυλό τραπέζι ξεκαθάρισε ότι ο ΙΣΑ δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι όμως αντίθετος με τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ιατρών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
«Ουσιαστικά -τόνισε - αν λειτουργήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν όλοι θα βγουν χαμένοι γιατροί και ασθενείς. Εμείς διαφωνούμε με αυτόν το σχεδιασμό. Όπως διαφωνούμε κάθετα και ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία επιτρέπει σε επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλουν στο χώρο της υγείας. Εξίσου διαφωνούμε και ζητούμε την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ με το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επιτρέπεται η διεξαγωγή χωρίς κανέναν έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων με ένα απλό χειρόγραφο παραπεμπτικό, αρκεί η αξία τους να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ. Απόφαση που επιτρέπει τη διαιώνιση του καθεστώτος διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.»
Ο κ. Πατούλης κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στο διάλογο που έχει ανοίξει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς και στη συστράτευση όλων των ιατρικών κλάδων για κοινή δράση ενάντια σε αυτή την οργανωμένη προσπάθεια επαγγελματικής και επιστημονικής απαξίωσης από τη Πολιτεία. « Να στείλουμε –πρόσθεσε- ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας και ανατροπής για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.»
Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
Ακολουθεί η Ομιλία του Προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη
ΟΜΙΛΙΑ
Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Συνεδρίου Χειρουργικής για την πρόσκληση να παραστώ στις εργασίες του, καθώς και για τη δυνατότητα που μου δίνουν να μιλήσω για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, που επηρεάζουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, το σύνολο των λειτουργών υγείας, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι χειρουργοί.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ο μεγαλύτερος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας μας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.
Μια μεταρρύθμιση ουσιαστική και με περιεχόμενο, κι όχι μια μεταρρύθμιση στα λόγια.
Μια μεταρρύθμιση που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, κι όχι μια μεταρρύθμιση καθ' υπαγόρευση των δανειστών μας, που βλέπουν την υγεία ως απλά νούμερα και μεγέθη.
Μια μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των λειτουργών υγείας και δεν θα στηρίζεται σε αποφάσεις και πολιτικές που λαμβάνουν άνθρωποι άσχετοι με την υπόθεση Υγεία.
Άνθρωποι που περνάνε σαν αλεξιπτωτιστές από αυτόν τον κρίσιμο χώρο με μοναδικό στόχο είτε να χτίσουν τις πολιτικές τους καριέρες , είτε να εξασφαλίσουν μια καλοπληρωμένη θέση ευθύνης στο δημόσιο τομέα.
Κυρίες και κύριοι.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ανεξάρτητα από την ιδιότητα που ο καθένας μας διαθέτει, παραδεχόμαστε ότι χρειάζεται επιτέλους και στην Ελλάδα να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Μια αλλαγή ή μεταρρύθμιση αν θέλετε, που θα λαμβάνει ασφαλώς υπόψη τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και την ανάγκη, να υπάρξει ένα συνολικό νοικοκύρεμα στα οικονομικά της υγείας.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στην υγεία, αν δεν μπει ένα τέλος στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση.
Σε κάθε όμως περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι για τα φαινόμενα της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης την κύρια ευθύνη έχουν αυτοί που μέχρι σήμερα νομοθετούσαν και αποφάσιζαν για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των δημόσιων πόρων, κι όχι οι γιατροί που έχουν άδικα στοχοποιηθεί.
Και δεύτερον, ότι η ανάγκη για το νοικοκύρεμα αυτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να λαμβάνονται αποφάσεις που οδηγούν σε μια συνολική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του , σε όλα του τα επίπεδα.
Εγώ σήμερα ήρθα στο Συνέδριο σας για να υποστηρίξω θέσεις που πιθανόν να δυσαρεστήσουν κάποιους από τους ομιλητές σας, οι οποίοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις.
Έχω μάθει στην πολιτική και επαγγελματική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια να μην χαϊδεύω αυτιά, να μην κρύβω το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Και οφείλω να πω ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις στο χώρο της υγείας, οι οποίες αξιολογούνται καθημερινά από τους πολίτες και τον ιατρικό κόσμο και μας αναγκάζουν να βιώνουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναβιώσει.
Μιλώ συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:
• Για τη διάλυση των νοσοκομείων από τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ,
• Για την έλλειψη αναγκαίων φαρμάκων και απαραίτητου ιατρικού υλικού,
• Για τη σπατάλη και κακοδιαχείριση που μόνο στα λόγια έχουν κοπεί
• Για την ταλαιπωρία εκατομμυρίων ασφαλισμένων από την έλλειψη ιατρών που θα τους παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας,
• Για την καθυστερημένη έως και δύο χρόνια αποπληρωμή γιατρών για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
• Για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού χάρτη της χώρας
• Για το κλείσιμο νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και την συνεπακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού , στο πλαίσιο της εφαρμογής των εντολών των τροικανών δανειστών μας
• Για την πρόχειρη και βιαστική έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχουν προηγουμένως υπογραφεί συμβάσεις με γιατρούς,
• Για την παράδοση της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης του επαγγέλματος μας, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ήταν ποτέ κλειστό.
• Για την έκδοση απαράδεκτων εγκυκλίων από μεταβατικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, που καταργούν στην πράξη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Τα παραπάνω είναι μόνον ορισμένα από τα φαινόμενα που αποδεικνύουν τη λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
Σε αυτή την κατάρρευση μας έχει οδηγήσει η εφαρμογή αδιέξοδων πολιτικών , που δεν υπηρετούν το συμφέρον του έλληνα πολίτη, αλλά το μνημόνιο.
Πληρώνουμε το γεγονός ότι στο τιμόνι της Υγείας υπάρχουν ηγεσίες που αποτελούνται από μαθητευόμενους μάγους, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία γνώση από τα προβλήματα του χώρου, που βλέπουν τους πολίτες ως νούμερα .
Έχουμε μια ηγεσία που όπως έχω πει κατ' επανάληψη νομοθετεί χωρίς διάλογο.
Μια ηγεσία δήθεν τεχνοκρατών, με λογική λογιστή, που «περηφανεύεται» ότι δήθεν πέτυχε να μειώσει τη δημόσια δαπάνη στην υγεία.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όταν στην Ελλάδα του 2011 είναι οι γιατροί αυτοί που ωθούνται στην μετανάστευση,
ανάμεσα τους και χειρουργοί που αναζητούν μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική στο εξωτερικό.
Τη δεκαετία του 50 και 60 η Ελλάδα τροφοδοτούσε με ανειδίκευτους εργάτες τα εργοστάσια και τα ορυχεία της Δυτικής Ευρώπης, της Αμερικής , της Αυστραλίας.
Και φτάσαμε στο 2011 να εξάγουμε υπερεξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό όπως είναι οι γιατροί μας,
να στέλνουμε στο εξωτερικό επιστήμονες για τους οποίους το Κράτος μας και οι οικογένειες τους δαπάνησαν τεράστια ποσά στη μόρφωση τους,
αλλά αδυνατούν σήμερα , κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, να καρπωθούν την υπεραξία αυτής της επένδυσης που έκαναν.
Κυρίες και κύριοι
αγαπητοί συνάδελφοι.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας αποτελεί αίτημα ετών του ιατρικού κόσμου,
των συναδέλφων που δίνουν καθημερινά και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες τη μάχη, για να απολαμβάνουν οι πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Την ζητάμε επιτακτικά γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αδιέξοδη.
Το «πάρτυ» δισεκατομμυρίων ευρώ που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο μας, στην πλάτη γιατρών και φορολογούμενων πολιτών, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αφενός γιατί πλέον λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν. Κι αφετέρου, γιατί δεν μπορούν πλέον να σηκώνουν οι γιατροί το βάρος των ευθυνών άλλων. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα πρόσωπα και τις πολιτικές ηγεσίες εκείνες που επέτρεψαν να ξεφύγει η κατάσταση και τώρα επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους αλλού, παρουσιαζόμενοι ως δήθεν εξυγιαντές.
Δυστυχώς, στη διαπιστωμένη ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση της σπατάλης, προωθούνται πολιτικές που οδηγούν στην απαξίωση του συστήματος υγείας και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Για τον ιατρικό κόσμο δεν επιτυγχάνεις μείωση της σπατάλης με το να μειώνεις τον αριθμό των ιατρών σε Νοσοκομεία και Ταμεία.
Ούτε αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού να στήνεις ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς να δίνεις το δικαίωμα της επιλογής γιατρού στον ασθενή ασφαλισμένο και να αποκλείεις από αυτό χιλιάδες γιατρούς.
Είναι οπισθοδρόμηση στο όνομα της μείωσης των δαπανών να στερείς από τον ασθενή φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία του και από τον γιατρό υλικά για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ή να μην πληρώνεις τις εφημερίες των γιατρών, να κλείνεις νοσοκομεία και κλινικές επειδή έτσι διατάζει η τρόικα.
Οι πολιτικές αυτές κατά την άποψη του Ι.Σ.Α. δεν συμβάλλουν στην εξυγίανση του συστήματος, αλλά στη διάλυση της δημόσιας υγείας.
Εξυγίανση είναι αυτό που ξεκάθαρα έχουμε ζητήσει ως ΙΣΑ αλλά και ως Ιατρικοί Σύλλογοι εδώ και χρόνια.
Να αξιοποιούνται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα οι πόροι που διατίθενται για την Υγεία.
Υποστηρίζουμε ότι για τη σπατάλη και τη κακοδιαχείριση υπεύθυνη είναι η Κεντρική Εξουσία, που όλα αυτά τα χρόνια δεν δημιούργησε ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας.
Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε εδώ και χρόνια
• την απουσία ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού χάρτη της χώρας, που θα καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε υποδομές και προσωπικό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές.
Εμείς μιλούσαμε συνεχώς για
• την απουσία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
• την ανυπαρξία Ενιαίου Συστήματος Προμηθειών,
• την έλλειψη μηχανοργάνωσης στις μονάδες υγείας αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία,
• την ανυπαρξία συνεχούς αξιολόγησης της οικονομικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται,
• το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για τον πειθαρχικό έλεγχο των επίορκων ιατρών που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην αυτοκάθαρσή μας.
Δεν είμαστε εμείς αλλά η Πολιτεία που φοβόταν όλα αυτά τα χρόνια να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο.
Δεν ευθύνονται οι γιατροί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απλά στοχοποιούνται σκόπιμα και χρησιμοποιούνται ως εξιλαστήρια θύματα για να κουκουλωθούν οι ευθύνες των πραγματικά ενόχων;
Ας μας απαντήσουν επιτέλους
Ο ιατρικός κόσμος νομοθετούσε όλα αυτά τα χρόνια;
Ο ιατρικός κόσμος καθόριζε το σύστημα διαγωνισμών και προμηθειών;
Τα «πιράνχας» της υγείας που θησαύρισαν με τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων όλα αυτά τα χρόνια, στη δική μας αυλή κινούνταν, ή στην αυλή του κομματικού κράτους;
Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι.
Την προχειρότητα με την οποία η Πολιτεία προωθεί πολιτικές υγείας τη βλέπουμε σε όλο της το μεγαλείο με τον ΕΟΠΥΥ.
Με τον τρόπο που σχεδιάστηκε να λειτουργήσει αυτός ο φορέας, θα αποδειχθεί ότι δεν θα μπορέσει να δώσει καμία λύση. Αντίθετα, θα επιδεινώσει τα προβλήματα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει τις έντονες αντιρρήσεις του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και πρόληψης.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Όμως είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ιατρών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Η Πολιτεία, προφασιζόμενη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και με όρους που της υπαγορεύουν οι δανειστές μας, δημιουργεί έναν αναποτελεσματικό μηχανισμό παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν λιγότεροι από 10.000 γιατροί , ανάμεσα τους και χειρουργοί, σε βάθος χρόνου, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερο από 10.000.000 πολίτες –ασφαλισμένους.
Αυτός ο ελάχιστος αριθμός γιατρών θα συνάψει συμβάσεις «ομηρίας», διάρκειας 1-2 ετών, στις οποίες προβλέπεται η εξευτελιστική αποζημίωση κατά μέσο όρο, 1000-1200 ευρώ.
Ουσιαστικά αν λειτουργήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, όλοι θα βγουν χαμένοι, γιατροί και ασθενείς, αφού:
Δεν θα έχουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού. Θα απευθύνονται μόνον στον συμβεβλημένο ιατρό, ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τον γιατρό της δικής τους επιλογής.
Οι συνάδελφοι που θα ενταχθούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα λαμβάνουν τόσο χαμηλή αμοιβή, που δεν θα καλύπτει ούτε το κόστος λειτουργίας του ιατρείου τους. Ενώ δεν θα μπορούν να έχουν πρόσθετα έσοδα με νόμιμο τρόπο.
Υποβαθμίζεται κατακόρυφα η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αφού οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να εργαστούν σε απάνθρωπες συνθήκες. Θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό ασθενών - ασφαλισμένων, σε αναλογία 1 γιατρός για 670 ασθενείς, ή 27 ασθενείς σε κάθε εργάσιμη μέρα. Σε κάθε ασθενή δεν θα μπορεί να αφιερώσει ο γιατρός πάνω από 10 λεπτά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν θα ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία ουσιαστικά εξωθείται στην ανεργία. Η θα ποντάρει στην κακή λειτουργία του νέου φορέα, ώστε να εξωθηθούν οι ασφαλισμένοι να μην απευθύνονται στο ταμείο τους. Και η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμφέρει τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας. Αλλά για τις δαπάνες αυτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται η Πολιτεία.
Εμείς διαφωνούμε με αυτόν το σχεδιασμό.
Όπως διαφωνούμε κάθετα και ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που υπέγραψε «νύχτα» κι ενώ βρισκόταν ήδη υπό παραίτηση ο Υπουργός Υγείας, με την οποία επιτρέπει στα επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλλουν στο χώρο της υγείας, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του ιατρικού λειτουργήματος και μετατρέποντας τα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα υγείας σε ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
Μια εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, ακόμη κι αν δεν είναι γιατρός, να ανοίξει όσα ιατρεία θέλει σε όλη τη χώρα, ενώ καταργεί κάθε διαδικασία αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξομοιώνοντας τις εταιρείες αυτές με απλές εμπορικές εταιρείες.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάργηση του ίδιου του ορισμού του ιατρείου και του Πολυιατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αν νομίζουν κάποιοι ότι επιτρέποντας το άνοιγμα και τη λειτουργία ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ υγείας θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και το ιατρικό λειτούργημα, θα διαψευστούν.
Είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσουν χιλιάδες γιατρούς είτε στην ανεργία, είτε στη μετατροπή τους σε υπαλλήλους αυτών των εταιρειών.
Μιλάμε ουσιαστικά για πλήρη επαγγελματική και επιστημονική υποβάθμιση και απαξίωση.
Σε αυτή την πολιτική οφείλουμε οι γιατροί να αντιδράσουμε δυναμικά, από αύριο κιόλας.
Εξίσου διαφωνούμε και ζητούμε την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ με το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επιτρέπεται η διεξαγωγή χωρίς κανέναν έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων, με ένα απλό χειρόγραφο παραπεμπτικό, αρκεί η αξία τους να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.
Απόφαση που επιτρέπει τη διαιώνιση του καθεστώτος διασπάθισης του δημόσιου χρήματος .
Κυρίες και κύριοι
Ο ιατρικός κόσμος δεν φοβάται τις αλλαγές, είναι διατεθειμένος να συμβάλλει σε μια συνολική εθνική προσπάθεια για να νοικοκυρευτεί η κατάσταση.
Όμως η διάθεση αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Γνωρίζετε καλά πως μόνον με τη δική μας οργανωμένη αντίδραση μπορούν να ματαιωθούν αποφάσεις που μας οδηγούν στην απαξίωση.
Ιδίως όταν επιχειρείται η συστηματική συκοφάντηση του κλάδου μας από αυτούς που επέτρεψαν το πάρτι δισεκατομμυρίων που είχε στηθεί στο χώρο της υγείας.
Μας συκοφαντούν για να μειώσουν τη δύναμη της φωνής μας , για να μας αποξενώσουν από τους μοναδικούς συμμάχους που έχουμε στον αγώνα μας, τους ασθενείς μας.
Σε αυτή την οργανωμένη προσπάθεια επαγγελματικής και επιστημονικής απαξίωσης μας από την Πολιτεία, πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα
Μήνυμα αποφασιστικότητας και ανατροπής.
Εδώ και χρόνια εμείς οι γιατροί είμαστε που δίνουμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες καθημερινά τη μάχη για να απολαμβάνουν οι πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
και αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε, ως πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.
Σας ευχαριστώ.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης στην 1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Παρόντες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Α. Σιγκελάκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Μ. Παπασταματίου, και οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κ.τ.λ.) κ. Ι. Σαριβουγιούκας και της Ένωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Γ. Βελιώτης.