Την Τρίτη 6/3/2012 σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Διευθυντή Φορολογικού Εισοδήματος κ.Σταματόπουλο, από τον ταμία του Ιατρικού Συλλόγου κ.Πατσουράκο Φώτιο που συνοδευόταν από την Νομική Σύμβουλο του Ιατρικού Συλλόγου κ.Τσίτουρα Άννα και τον Φοροτεχνικό Σύμβουλο κ. Μπαρμπούρη Θεόδωρο, ετέθησαν τα φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί.
Οι απαντήσεις που μας εδόθησαν συνοψίζονται στην έκθεση του Φοροτεχνικού Συμβούλου του Ιατρικού Συλλόγου που ακολουθεί.
- Ως προς το θέμα της φορολόγησης των ιατρικών εταιρειών, πήραμε την απάντηση ότι θα φορολογηθούν βάσει των αποδείξεων που έχουν κοπεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξάρτητα αν έχουν εισπραχθεί και θα πρέπει να επιδιωχθεί να αποσταλεί από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ιατρούς και εταιρείες η βεβαίωση παρακράτησης του φόρου 20%, για το 90% μετά από πρόχειρο έλεγχο των απαιτουμένων ποσών όπως προβλέπεται και από τις κείμενες διατάξεις.
- Με βάση το φορολογικό νόμο 3842/2010 άρθρο 19 παρ.22 σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών η απόδειξη εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσίας και όχι με την είσπραξη, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπου η απόδειξη εκδίδεται με την είσπραξη.
- Ένα άλλο βασικό θέμα που προκύπτει στην έκδοση των Α.Π.Υ. από τους ιατρούς είναι για τις περιπτώσεις που ο άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένος των ταμείων υποχρεούται να πληρώσει συμμετοχή για τις εξετάσεις του. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να εκδώσει αθεώρητη Α.Π.Υ. με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου και να τον καταχωρήσει στο βιβλίο ασθενών. Ο ιατρός είναι υποχρεωμένος επίσης να εκδίδει αθεώρητη Α.Π.Υ. και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είτε έχει σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπερβεί τον ημερήσιο αριθμό επισκέψεων που έχει ορίσει το ασφαλιστικό ταμείο είτε δεν έχει σύμβαση.
- Τέλος ένα βασικό θέμα είναι και η έκδοση δωρεάν Α.Π.Υ.
Α) Καταρχήν σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/2005 άρθρο 19, παρ.3 ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της Ιατρικής. Ταυτόχρονα όμως ο ιατρός υποχρεούται να εκδώσει αθεώρητη Α.Π.Υ. δωρεάν και να γίνει και η αντίστοιχη καταχώρηση στο βιβλίο ασθενών.
Β) Από εκεί και πέρα ο ιατρός μπορεί να εκδώσει δωρεάν Α.Π.Υ. όπου εκείνος επιθυμεί και κρίνει σκόπιμο. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να ορίζεται κάποιο ποσοστό ή κάποιος συγκεκριμένος αριθμός δωρεάν Α.Π.Υ. ανά μήνα ή ανά έτος. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται πραγματικό γεγονός το οποίο σημαίνει ότι είναι καθαρά στην δικαιοδοσία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων μετά από διασταύρωση και έλεγχο να αποδεχτούν τις δωρεάν Α.Π.Υ.
Συμβουλευτικά θα λέγαμε ότι καλό θα είναι η έκδοση των δωρεάν Α.Π.Υ. να γίνεται με μέτρο και μέσα σε πραγματικά και λογικά πλαίσια από τους ιατρούς ούτως ώστε να μην γίνονται στόχος φορολογικών ελέγχων, να είναι εύκολη η διασταύρωση της πραγματικότητας έκδοσης των δωρεάν Α.Π.Υ. και έτσι να αποφεύγεται η βεβαίωση φορολογικών παραβάσεων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Για το ΔΣ του ΙΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ