Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, βρίσκει τη χώρα μας, δυστυχώς να εμφανίζει  καθυστερημένες διαγνώσεις στο ποσοστό  52%  και υψηλότερα επίπεδα νέων διαγνώσεων HIV, μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2023.

Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η συνεχής εκπαίδευση του πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας ενάντια στη νόσο δεν πρέπει να υποχωρήσουν δεδομένου του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για εξάλειψη του Αids, έως το 2030.

Η επιστημονική κοινότητα, σε συνεργασία με τις κοινωνίες διεθνώς, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο  στη μάχη κατά του HIV, τόσο ως προς την θεραπεία της ασθένειας, και την μετατροπή της από θανατηφόρο σε χρόνια, όσο και απέναντι στην προφύλαξη από την μόλυνση αλλά και ως προς την απάλειψη του στίγματος. Στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του AIDS, οι ιατροί και νοσηλευτές, όπως και οι εθελοντές και ακτιβιστές του ΗΙV, δεν σταματούν εδώ και πέντε δεκαετίες να αγωνίζονται, από άκρη σ άκρη του πλανήτη,  για κάθε ασθενή.

Για να στεφθεί με επιτυχία, ο τερματισμός του AIDS διεθνώς μέσα στα επόμενα 7 χρόνια, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα καλεί τις κοινότητες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε όλα τα σχέδια και προγράμματα, για τον ΗΙV και στη διαμόρφωση, τον προϋπολογισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγησή τους. 

Με αγωνιστικότητα, πίστη στο ιατρικό λειτούργημα και προσήλωση στον στόχο της εξάλειψης των μολύνσεων, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να εξαλειφθεί το AIDS.

Γ. Πατούλης

Πρόεδρος Ι.Σ.Α.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή