Μια σημαντική συνέντευξη για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και τη δυναμική της χώρας μας που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αγορά, παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. στην Αμερικανική ιστοσελίδα INTERNATIONAL BUSINESS TIMES(https://www.ibtimes.com/)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιατρικός τουρισμός είναι το νέο μεγάλο εξαγωγικό προϊόν, για τη χώρα μας.

Για το link της συνέντευξης πατήστε εδώ. Ακολουθεί η μετάφρασή της στα Ελληνικά.

 


 

GREECE : NEXT HOT EXPORT COULD BE MEDICAL TOURISM
Ελλάδα : Η επόμενη «καυτή» εξαγωγή είναι ο Ιατρικός Τουρισμός

1.         Πώς μπορεί η Ελλάδα να εξάγει ιατρικές υπηρεσίες; Δώστε μας μερικά παραδείγματα ιατρικών υπηρεσιών όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

 Στην μεταπανδημική εποχή το διεθνές ενδιαφέρον για τον Ιατρικό Τουρισμό επανέρχεται δυναμικά, και στην Ελλάδα συντάσσουμε εκ νέου τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση.  Το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό που η χώρα διαθέτει, σε συνδυασμό με ιατρικά κέντρα διεθνούς πιστοποίησης, υπό την θετική συνέργεια με την Πολιτεία και τους επίσημους φορείς για την ανάπτυξη του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού , βρισκόμαστε σε μια ιδανική στιγμή επανεκκίνησης, ώστε να προσφέρουμε στο παγκόσμιο κοινό ελκυστικά πακέτα ιατρικού τουρισμού, συνδυάζοντας ποιότητα, ασφάλεια, ανταγωνιστικό κόστος και τουριστικές δραστηριότητες σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου, την Ελλάδα.

Ο Τουρίστας υγείας που αναζητά ιατρικές υπηρεσίες σε ορθοπεδική, οφθαλμολογία, πλαστική και αισθητική χειρουργική, δερματολογία, γονιμότητα, μεταμόσχευση, καρδιοχειρουργική, αιμοκάθαρση, οδοντιατρική, αποκατάσταση, αντιγήρανση, έλεγχο του βάρους και προγράμματα μακροζωίας έχει πολλούς λόγους να επιλέξει την Ελλάδα . Υψηλή ποιότητα στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και στις υποδομές των εγκαταστάσεων, και ανταγωνιστική σχέση ποιότητας-τιμής στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Το εξαιρετικό κλίμα της χώρας, που συμβάλλει ιδανικά στην περίοδο της αποθεραπείας, σε συνδυασμό με την Υγιεινή μεσογειακή διατροφή . Όπως και το ευέλικτο, κατά περίπτωση νομικό πλαίσιο, όπως συμβαίνει με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία αυξάνει διαρκώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον για προσέλκυση υπογόνιμων ζευγαριών, σημειώνοντας διεθνείς επιτυχίες στην απόκτηση παιδιών . Στο Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω,  θεωρούμε ότι η Ελληνική Επιστημονική Αριστεία είναι το διαβατήριο του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας, η σφραγίδα και η εγγύηση για τους ταξιδιώτες του κόσμου, σε όλους τους ιατρικούς τομείς ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού.

2.         Πόσο μεγάλη είναι αυτή η αγορά;

Με βάση τα επίσημα δεδομένα που έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Υπουργείου Τουρισμού και των αρμόδιων  φορέων για την Ανάπτυξη του Ελληνικού ιατρικού τουρισμού, μεταξύ των οποίων είναι  ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες, με έσοδα άνω των 400 εκατ. € ετησίως. Σήμερα  ο μέσος Ιατρικός Τουρίστας στην Ελλάδα είναι ηλικίας 45-55 ετών, μεσαίου ή ανώτερου εισοδήματος,  μένει στην χώρα κατά μέσο όρο επτά ημέρες, συνοδεύεται από ένα ακόμα άτομο,  συνήθως έρχεται στην Αθήνα και ξοδεύει περίπου 5.000 ευρώ μαζί με το συνοδό του (ενώ οι απλοί τουρίστες ξοδεύουν 1.500 ευρώ στο ίδιο διάστημα). Στόχος ΄μας όμως είναι η εκτίναξη της ανάπτυξης και δημοτικότητας της Ελλάδας ως προορισμού Ιατρικού Τουρισμού.

Κοιτώντας τις προοπτικές για τα χρόνια που έρχονται , λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν ότι έως το 2030 η παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 56% σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια ειδικά για την Υγεία, όπως και για την Πρόληψη, και την μακροζωία, μέσω του Τουρισμού Ευεξίας. Σε ότι αφορά δε την επικοινωνία των Ελληνικών παρόχων υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού προς τους  διεθνείς Ιατρικούς Τουρίστες, στην ΕΛΙΤΟΥΡ, που είναι που είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησής τους δίνουμε έμφαση στο ότι το 56% των Ιατρικών Τουριστών μετά την πανδημία  αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκει ξένους προορισμούς με στόχο το χαμηλότερο κόστος, το 10% θέλει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμο, ενώ το 18% των ασθενών αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους.

Οι παράγοντες αυτοί , σε συνδυασμό με την Ασφάλεια, πιστεύουμε ότι μπορούν να υποδεχθούν Ιατρικούς Τουρίστες από την  διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια αγορά , στο γεωγραφικό σημείο συνάντησης Ανατολής -Δύσης που βρίσκεται η Ελλάδα .

3.         Υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα ιατρικού τουρισμού;

Πιστοποιημένες Ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ανταγωνιστικού κόστους προσφέρουν τα μέλη της ELITOUR στην  Καρδιολογία την Οδοντιατρική την Διαγνωστική  την  Γενική χειρουργική την  Γηριατρική την  Γυναικολογία την  Αιμοκάθαρση την Εξωσωματική γονιμοποίηση την  Νευρολογική χειρουργική την  Ογκολογία την  Οφθαλμολογία την  Ορθοπεδική την  Παιδιατρική την  Πλαστική χειρουργική την  Ψυχιατρική και την  Αποκατάσταση . Το άρτια καταρτισμένο ιατρικό δυναμικό της Ελλάδας, με σπουδές στις περισσότερες περιπτώσεις στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μπορεί μέσω τηλεδιασκέψεων να επικοινωνεί απευθείας με τους ενδιαφερόμενους ασθενείς πριν την άφιξη στη χώρα μας , εξετάζοντας την ζητούμενη θεραπεία και προτείνοντας ευέλικτες λύσεις, υπό το πρίσμα πάντα της ιατρικής και ταξιδιωτικής ασφάλειας. Μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ είναι και ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, και σε αυτήν ακριβώς την σύγκλιση, του Ιατρικού και Τουριστικού κλάδου, επικεντρώνονται με μεγάλο επαγγελματισμό οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που αναλαμβάνουν να οργανώσουν κάθε λεπτομέρεια για την άφιξη του ιατρικού τουρίστα, την συνεννόηση με το ιατρικό κέντρο που έχει επιλεγεί, την διαμονή κατά το διάστημα της αποθεραπείας και την ασφαλή αναχώρηση για επιστροφή στη χώρα τους . Η δημιουργία όλο και πιο εξειδικευμένων πακέτων Ιατρικού Τουρισμού αποτελεί τη νέα αναδυόμενη αγορά για την Ελλάδα στην μεταπανδημική εποχή .     

4.         Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού;

Από τα χρόνια ακόμη της υγειονομικής κρίσης της COVID-19 η πολιτική ηγεσία το Υπουργείου Τουρισμού  έθεσε τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του ΠΟΥ με έμφαση την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στον τουρισμό αλλά και τις υποδομές ιατρικής φροντίδας στα νησιά της χώρας. Πρόσφατα ο επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Joao Breda παρέλαβε από την Υφυπουργό Τουρισμού το αίτημα του γραφείου του Π. Ο. Υ στην Αθήνα, για τη διοργάνωση στην Ελλάδα του Πρώτου Συμβουλίου της Συμμαχίας για τον Τουρισμό Υγείας του Π.Ο.Υ. Έχει εξαγγελθεί επίσης η έκδοση ιατρικής βίζας από το Υπουργείο Εξωτερικών,  η οποία θα δίνει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, για αυτούς που την επισκέπτονται, ώστε να επωφελούνται από τις ιατρικές υπηρεσίες που η χώρα παρέχει. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας  υπήρξε  πρωτεργάτης στην κινητοποίησή των δυνάμεων της χώρας και της Ελληνικής Ομογένειας για την ανάπτυξη του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού. Από το 2017 σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση των Δήμων της Ελλάδος, της οποίας διατελούσα πρόεδρος, επισκεφθήκαμε τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ελληνικής Ομογένειας  Από τη Νέα Υόρκη , τον Καναδά, τη Βραζιλία τις χώρες της Ευρώπης, φτάσαμε μέχρι και την Κίνα. Πιστεύοντας, από τότε μέχρι σήμερα, ότι οι αποδημήσαντες Έλληνες γιατροί, από τα σημεία της γης όπου σήμερα εργάζονται , είναι ιδανικοί για να αποτελέσουν τους πρεσβευτές μας για την εισροή Ιατρικών Τουριστών στην Ελλάδα. Σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για τον Ιατρικό Τουρισμό ενεργοποιώντας τους κορυφαίους Έλληνες γιατρούς που εργάζονται σε κλινικές και πανεπιστήμια του κόσμου, μέσω του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, με έμβλημα τον μεγάλο πατέρα της Δυτικής Ιατρικής , τον πρώτο γιατρό της αρχαιότητας , Ιπποκράτη. Η Ελλάδα , η γενέτειρα της ιατρικής γνώσης και επιστημονικής θεραπείας του κόσμου, με την εγγύηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών απευθύνεται σήμερα διεθνώς στους ασθενείς και Ιατρικούς Τουρίστες της γης.  Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛΙΤΟΥΡ ο Ιατρικός Σύλλογoς της Αθήνας συμμετέχει ενεργά την διοργάνωση events διεθνούς κύρους, όπως το στο 1ο Υβριδικό Παγκόσμιο Φόρουμ Οικονομίας Ευεξίας για την Ελληνική Περίπτωση που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενες μήνες με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και διαμορφωτές της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον τομέα του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

5.       Πώς μπορούν οι Αμερικανοί να επωφεληθούν από τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το CDC ιατρικοί τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδεύουν συνήθως στο Μεξικό και τον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες στην Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική με κύρια κίνητρα το χαμηλότερο κόστος , αλλά και την καλή συνεννόηση, στα Αγγλικά, με τον κλινικό γιατρό και το ιατρικό κέντρο που επιλέγουν. Οι πιο συνηθισμένες ιατρικές  υπηρεσίες που οι Αμερικανοί Ιατρικοί Τουρίστες αναζητούν , όπως τα στοιχεία δείχνουν, είναι η οδοντιατρική περίθαλψη, η αισθητική χειρουργική, θεραπείες γονιμότητας, μεταμόσχευση οργάνων και ιστών και θεραπεία καρκίνου. Η Ελλάδα καταγράφει υπεροχή ιατρικής «αριστείας» στους παραπάνω τομείς συνδυάζοντας το πολύ ανταγωνιστικό κόστος παράλληλα με ένα περιβάλλον «ιαματικό» από πλευράς  φύσης, κλίματος, υγιεινή κουζίνας και πληθώρας επιλογών για δραστηριότητες ευεξίας που συμπληρώνουν μια εμπειρία Υγείας και Ευεξίας μοναδική, στη χώρα που γέννησε την Ιατρική Επιστήμη.  Οι εξελιγμένες τεχνολογίες στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, η ασφάλεια , όπως η ανώτερη φιλοξενία και η εξατομικευμένη φροντίδα βρίσκονται στο επικεντρο της φιλοσοφίας των ελληνικών παρόχων Ιατρικού Τουρισμού .

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή