Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, με την οποία ζητά να ανακαλέσει άμεσα, οποιαδήποτε ρύθμιση για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στα φαρμακεία ή τη χορήγηση εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι χωρίς δικαίωμα, χωρίς νομοθετικό έρεισμα, φαρμακοποιοί προβαίνουν στην εκτέλεση διαγνωστικών τεστ για τη γρίπη.
Για τα τεστ covid υπήρξε σχετική νομιμοποίηση για επείγοντες λόγους δημόσιας υγείας, που σήμερα πάντως δεν συντρέχουν και πρέπει άμεσα να εξετάσετε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων. Και ασφαλώς δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία νομοθετική πρόβλεψη για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τη γρίπη από μη ιατρούς.
Γνωρίζετε ως καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός ότι η διενέργεια των πάσης φύσεως διαγνωστικών τεστ είναι Ιατρική Πράξη και η εκτέλεσή τους από μη ιατρούς, εκτός από μη νόμιμη, ενέχει πολλούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία: η εσφαλμένη εκτέλεση ή ερμηνεία, αλλά και η απόρριψη μολυσματικών βιολογικών υλικών στους απλούς κάδους αποκομιδής σκουπιδιών, χωρίς καμία προφύλαξη ή συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι μόνο κάποιοι εξ αυτών.

Μετά από αγώνες του ΙΣΑ επί σειρά ετών, επιτέλους νομοθετήθηκε η υποχρέωση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, αφού η χορήγησή τους αφειδώς από τους φαρμακοποιούς, χωρίς ιατρική συνταγή, είχε οδηγήσει την χώρα μας στην κορυφή της λίστας των χωρών με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Και αντί να οδηγηθεί η χώρα προς αυτή τη κατεύθυνση δίνεται η δυνατότητα χορήγησης, αλλά και διενέργειας εμβολίων γρίπης από φαρμακοποιούς, χωρίς ιατρική συνταγή, έστω και για ένα έτος. Το θέμα είναι, έχει δικαίωμα ένας μη ιατρός να εκτελεί ιατρικές πράξεις ;

Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση κάθε εμβολίου την ιατρική συνταγή, με βάση το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη. Δεν είναι συνδικαλιστικοί ή οικονομικοί οι λόγοι. Απαιτείται ιατρική συνταγή ακόμη και αν αυτή χορηγηθεί χωρίς ιατρική αμοιβή.
Οι φαρμακοποιοί που καλούν από ραδιοφώνου τους πολίτες να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους στο φαρμακείο, ασφαλώς δεν είναι ιατροί, δεν μπορούν να διενεργούν ούτε διαγνωστικά τεστ, ούτε να υποκαθιστούν τους ιατρούς στη συνταγογράφηση και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη.
Ζητούμε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και νομιμότητας να ανακαλέστε άμεσα το κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να κάνουν τεστ covid, αλλά και οποιαδήποτε ρύθμιση για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στα φαρμακεία ή τη χορήγηση εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή».

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή