O ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ και εκφράζει την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για τη «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού
  • το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια.
  • οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι γι αυτό και δεν το αποδέχονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι, –οι γιατροί το απορρίπτουν σε ποσοστό άνω του 90%- αλλά και οι ασθενείς που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, σε λιγότερους γιατρούς και για λιγότερες ώρες.

Το νομοσχέδιο:

Αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας.

Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία.

Θα έχει αποτέλεσμα, τη μετανάστευση των νέων γιατρών αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια είναι η σκοπιμότητά του;

Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή.

Διεκδικούμε :

Αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την πολιτεία.
Χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Η επιπλέον χρηματοδότηση πρέπει να κατευθυνθεί σε :

  • προσλήψεις προσωπικού
  • αξιοπρεπές μισθολόγιο (επαναφορά του μισθολογίου της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών ιατρών του 2009)
  • βελτίωση των όρων που προβλέπει το από εικοσαετίας θεσμικό πλαίσιο, της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.
  • κατάργηση της αντισυνταγματικής και ληστρικής ρύθμισης του Claw back
  • επαναπροσδιορισμό της ντροπιαστικής αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης του ΕΟΠΥΥ (10 ευρώ)που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συμβαλλόμενου ιατρού

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε την κυβέρνηση να

παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας.

Το ΔΣ του ΙΣΑ στηρίζει την απόφαση της ΕΙΝΑΠ και συμμετέχει στις παρακάτω κινητοποιήσεις.

24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.

Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στους πολίτες, στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Επιπρόσθετα

Καλεί το Υγειονομικό Μέτωπο, τις Επιστημονικές Εταιρίες και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών σε Διαδικτυακή Συνάντηση, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και όλους τους ιατρούς- μέλη του ΙΣΑ σε ζωντανή συζήτηση στα Γραφεία του Συλλόγου, την Πέμπτη 1η ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2022 και ώρα 3.30 μ.μ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή