Μόλις τέσσερις μήνες μετά την άγρια δολοφονία ενός ψυχικά πάσχοντα από άλλον ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη τραγικού περιστατικού που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ασθενείς. Τα αίτια είναι γνωστά τοις πάσι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον άδικο και απεχθή χαμό των τριών ασθενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο ασθενών που νοσηλεύονταν στο ΨΝΑ. Ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και με επανειλημμένες παρεμβάσεις του, ο Π.Ι.Σ. έχει επισημάνει τη σοβαρή υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, καθώς και την ολιγωρία που παρατηρείται στην εφαρμογή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, κάτι το οποίο αποτελεί και συμβατική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. με τη δημιουργία νέων ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ.  

Ο Π.Ι.Σ. αναμένει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διέταξε ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά, πλην όμως σημειώνει τα ακόλουθα:

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία των μονάδων. Την τελευταία πενταετία, μεγάλο μέρος του προσωπικού των ψυχιατρικών μονάδων έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης και δεν έχει αντικατασταθεί. Την κατάσταση δυσχεραίνει η απουσία δομών πρωτοβάθμιας ψυχιατρικής περίθαλψης. Οι συζητήσεις για κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι άκαιρες, καθώς δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της αποασυλοποίησης και της δημιουργίας ψυχιατρικών δομών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, ιδίως σε περίοδο κρίσης. Πριν ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο Νοσοκομείων, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ανάπτυξης ψυχιατρικών δομών σε όλη τη χώρα που θα καλύπτουν τις ανάγκες.

Ο Π.Ι.Σ. οφείλει να συγχαρεί τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς που εργάζονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων δίδοντας καθημερινά μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, και ζητεί από τους εκπροσώπους της Πολιτείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή