images/logo-sillogou3.jpg

Η Επιτροπή για την Αναχαίτιση της Επιδημίας του ΙΣΑ πραγματοποίησε σήμερα έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη και εξέτασε τα νέα δεδομένα για την εξάπλωση της επιδημίας.
Συζητήθηκε μεταξύ άλλων ο μεγάλος κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας.
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ προσπαθούν να συνδράμουν διασφαλίζοντας ποσότητες προστατευτικού υλικού για τους ιδιώτες γιατρούς της ΠΦΥ, ωστόσο είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, η θωράκιση του υγειονομικού συστήματος.
Επίσης συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα των διαγνωστικών εξετάσεων. Τονίστηκε ότι η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης του κορωνοϊού είναι μέσω του μοριακού τεστ που διενεργείται στα πιστοποιημένα εργαστήρια. Αντίθετα, τέθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς να πάρει άμεσα επίσημη θέση, σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά κυρίως μέσω φαρμακείων και μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα ζητά να απαγορευτεί η πώληση τους. Επίσης ο ΙΣΑ ζητά να αυξηθούν οι πιστοποιημένες δομές που κάνουν τα διαγνωστικά τεστ με την αξιόπιστη μοριακή μέθοδο.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής :
«Η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας ανοίγει συνέχεια νέα μέτωπα. Η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίσουμε θωρακίζοντας το σύστημα πριν πάρει το πρόβλημα ανεξέλεγκτες  διαστάσεις. Παράλληλα η διενέργεια αξιόπιστων διαγνωστικών εξετάσεων σε όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ένα ακόμα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση της επιδημίας».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

IMG 7544